Kadın ve erkek rakip değil

TÜRKONFED'in düzenlediği Kadının Çok Yönlü Güçlendirilmesi Projesi panelinde konuşan AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Demircan, kadın ve erkeğin rakip olmadığını, her iki tarafın da bir bütün olduğunu söyledi

TÜRKONFED, ORKASİFED ve SAMİKAD, Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi'nde 'Kadının Çok Yönlü Güçlendirilmesi Projesi' Samsun paneli gerçekleştirdi. Panele, AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Demircan, AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, Samsun Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, Bafra Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Göksel Başar, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, TÜRKONFED İş Dünyasında Kadın Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, ORKASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Emin Bahri Uğurlu, SAMİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Münevver Uğurlu, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, kamu kurum kuruluşların yetkilileri, STK üyeleri ve çok sayıda kadın katıldı. Prof. Dr. Yüksel Ardalı'nın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, Bafra TSO Meclis Başkanı ve Aydıner Holding Yönetim Kurulu Üyesi Nur Aydıner Meral, Haber Medya Grubu Satış ve Pazarlama Direktörü Hülya Hacıoğlu ve AKFEN Holding Yönetim Kurulu Üyesi Pelin Akın, Türkiye'de Karar Alma Mekanizmalarında Kadınların Katılımın Önemi hakkında konuşma yaptı.

İNSANI KONUŞMALIYIZ
Panelin açılış konuşmasını yapan SAMİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Münevver Uğurlu, "Biz gönüllüler olarak Samsun'da valilik, büyükşehir ve ilçe belediye başkanları, kalkınma ajansı, üniversite, ticaret ve sanayi odaları, KOSGEB, İŞ-KUR, milli eğitim müdürlüğü, halk eğitim ve diğer kadın dernekleri ve STK'larımızla çalışmaktayız. Kadın-erkek değil, artık insanı konuşmalıyız. Nüfusun yarısının kadın olduğu ülkemizde, dengeyi sağlayabilmek için kadın kotasının artırılması gerekir. Beceriye göre istihdam sağlanmalıdır. Eğer kadın eğitimli olursa, dokunduğu, yetişdirdiği insanlar da farklı olacaktır. Karar mekanizmalarında, kadın sayımızın artması gelişmişliğimize olumlu anlamda katkı yapacaktır" dedi.

RAPOR HAZIRLADIK
ORKASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Emin Bahri Uğurlu ise TÜRKONFED'in kadınlarla ilgili rapor hazırladığını ve kadınların iş hayatına katılımına çok önem veridiklerini söyledi.

KADIN SAYISI AZ
TÜRKONFED İş Dünyasında Kadın Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, iş dünyasında kadın sayısının az olduğunu belirterek, "Ticaret ve sanayi odalarında, meslek örgütlerinde ve iş dünyasında faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinde kadın başkan yok denecek kadar azdır. Ve kadınların dörtte üçünden fazlası halen evde oturmaktadır" diye konuştu.

KADIN YOKSA ÜRETİM YOK
TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, kadınların iş hayatındaki varlığının kalkınmanın en önemli göstergesi olduğunu belirterek, "Gelişmiş ekonomi ve gelişmiş bir demokrasi iş dünyasında kadın istihdamının arttırılmasına, kadına yönelik şiddetin son bulmasına, kadının toplumsal statüsünün yükseltilmesine bağlıdır. Kadınların iş gücüne katılımı, sürdürülebilir kalkınmanın da en önemli unsurlarından biridir. Her alanda olduğu gibi bu noktada da, bir kültürel ve zihinsel değişimin başlaması gerekmektedir. Kadının olmadığı yerde üretim olmaz, bereket olmaz, hukuk olmaz, her şeyden önemlisi demokrasi olmaz" dedi.

KADIN ERKEK EŞİT OLMALI
Samsun Vali Yardımcısı Hakan Kubalı ise, "Kadın ve erkek eşit olmadığı sürece kadınların iş yaşamına katılımları sınırlı olacaktır. Kadınlar, kendi mücadelesini kendileri verecektir. Ve işte o zaman tüm eşitsizliği yıkacak ve erkeklerle iş yaşamına katılacaktır" ifadelerini kullandı.

GÜÇLÜ MİLLET GÜÇLÜ KADINLARLA OLUR
AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Demircan ise, kadın ve erkeğin rakip olmadığını vurgulayarak, "Erkek ve kadının bir bütünleyici birlikteliğinin iki tarafı olduğuna inanıyoruz. Bu birlikteliği sağlayan toplumlar elbette güçlenir. Kadınlar sadece ana değil, toplumu inşa eden insanlardır. Güçlü bir millet, ancak güçlü kadınlarla olur" dedi.

ÖĞRENİLMİŞ ÇARESİZLİK DUYGUSU
Panel konuşmacısı olarak katılan Haber Medya Grubu Satış ve Pazarlama Direktörü Hülya Hacıoğlu, "Yönetim literatürlerinde cam tavan olarak adlandırılan durum, kadınların cinsiyet ayırımı nedeniyle başarı ve liyakatlerine bakılmaksızın ilerlemelerini engelleyen, açıkça görülmeyen ve ifade edilmeyen engellerin tamamını kapsar. Ve kadınların bu engelleri yaşamaları, cam tavan sendromu olarak adlandırılır. Cam tavan sendromu pire deneyi ile bağtaştırılarak açıklanır. Bu deney canlıların neyi başaramayacaklarını, zihinlere nasıl engel konulduğunu gösterir. Kadınlar da kendilerini neyin sınırlandırdığını bilmeden, bir çok konuda öğrenilmiş çaresizlik duygusuyla hareket ederler" dedi.

Konuşmaların ardından Bafra TSO Meclis Başkanı ve Aydıner Holding Yönetim Kurulu Üyesi Nur Aydıner Meral'e bölgenin başarılı iş kadını ödülü, Nezahat Şahin'e ise bölgenin başarılı girişimcilik hikayesi ödülü takdim edildi.

Hülya Çakıcı Hacıoğlu

Kalemim mutlu, kalemim umutlu, gözlerim buğulu, gözlerim ışıltılı, kalbim mutluluk dolu... İçimde vefaya, güzele, iyiliğe, dostluğa karşı ümitler...

Yeni Normal Dönemde Pazarlama, İletişim ve Sosyal Marka
hulyahacioglu@hulyahacioglu.com.tr



2024 © Hülya Çakıcı Hacıoğlu